Прес-реліз ділового візиту в Чехію

11-15 червня 2018 р делегація Полтавської Торгово-промислової палати перебувала з діловим візитом в Чехії. Очолював делегацію Президент Полтавської ТПП Володимир Олійник, в складі делегації були також віце-президент, директор Кременчуцького відділення Полтавської ТПП Віктор Гинькут, заступник директора Кременчуцького відділення Олександр Кущ, а також представники ТОВ «Фабрика рукавних фільтрів» на чолі з директором Олександром Ярошенко.

Програма візиту була насиченою та охопила декілька заходів.

Спочатку делегація Полтавської ТПП прийняла участь у бізнес-форумі, що проходив 11 червня 2018 року  в м.Прага (Чеська Республіка) у рамках 8-го засідання Українсько-чеської змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва під головуванням віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона.

Україна та Чехія зацікавлені у залученні інвестицій в орієнтовані на експорт сектори, а також в посиленні співпраці у сферах промисловості, енергетики та інфраструктури. Захід, в якому взяли участь представники Миколаївської, Полтавської та Закарпатської ТПП, надав можливість українському бізнесу показати свій потенціал та продемонструвати інновації в згаданих сферах, а чеському – отримати прямі контакти з потенційними партнерами з України.

«Україна повинна знову стати індустріально-аграрною», – про це у своєму виступі сказав під час українсько-чеського бізнес-форуму перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.

«ТПП України докладає зусиль до розширення можливостей українського бізнесу на ринку Чехії. Партнерство з Чехією має велике значення для України, яка прагне розвиватися європейським шляхом. Україна повинна знову стати індустріально-аграрною державою. І український, і чеський бізнес готові до зміцнення прямих контактів між компаніями і взаємозв’язків на регіональному рівні між представниками місцевої влади і бізнес-асоціацій. Для нас, як ТПП України, важливими є такі профільні практичні заходи, бо, як показує практика, вони призводять до конкретних бізнес-проектів. Ми вітатимемо прихід чеських компаній, розміщення їх виробництва, створення спільних підприємств в Україні, де є кваліфіковані та мотивовані працівники», – сказав  Михайло Непран.

В ході бізнес-форуму відбулися контактні зустрічі з представниками чеських фірм, що зацікавлені у розвитку ділової співпраці з українськими підприємствами.

Далі, з 12 по 15 червня делегація Полтавської ТПП відвідала на запрошення Регіональної торгово-промислової палати Плзеньського краю м. Плзень та провела там низку зустрічей.

Знайомство з підприємствами Плзеньського краю розпочалось з ділового візиту до «Škoda Transportation», де члени делегації ознайомились з особливостями виробничого процесу та на власні очі побачили, як складаються відомі чеські вагони та трамваї. Пізнавальною була зустріч з представниками виставково-презентаційного центру «Depо 2015», де було презентовано концепцію з підтримки творчої індустрії. Особливо запам’ятався діловий візит до відомого заводу з виробництва пива – «Plzeňského prazdroje».

Важливою частиною перебування нашої делегації в Плзеньському краї став діловий візит до одного із сталеплавильних заводів «Železárny Hrádek a.s.» та зустріч з представниками холдингу «Z-GROUP», що об’єднує декілька металургійних комбінатів Чехії. Обговорення представниками ТОВ «Фабрика рукавних фільтрів» з керівництвом холдингу «Z-GROUP» можливих напрямків співпраці проходило професійно та зацікавлено. Сподіваємось, що встановлені контакти призведуть до реальних комерційних стосунків.

Насичені діловою інформацією були також білатеральні зустрічі представників торгово-промислових палат Полтавської області і Плзеньського краю, на яких обговорювались напрямки програми співпраці. Президент Регіональної Економічної Палати Плзеньського краю Павел Карпішек (Pavel Karpíšek) та Директорка Палати Радка Трілцова (Radka Trylčová) наголосили на важливості двосторонніх контактів та висловили зацікавленість у подальшій співпраці між нашими двома палатами.

Президент Полтавської ТПП Володимир Олійник висловив чеській стороні щиру подяку за запрошення української делегації та за представлення можливостей підприємств Плзеньского регіону.

Продовжилась конструктивна ділова розмова і під час прийому української ділової делегації представниками органів влади Плзеньського краю.

З чеської сторони приймали участь у перемовинах Юрій Лещинський (Jiří Leščinský), Голова регіонального виконавчого комітету Пленьського краю, Івана Бартошова (Ivana Bartošová), заступник губернатора Плзенського краю з питань освіти та туризму, Радка Трілцова (Radka Trylčová), яка є також членом ради Пільзенського краю з питань навколишнього середовища та сільського господарства. Мова йшла про складні процеси демографічного характеру та труднощі кадрового забезпечення виробництва, які спостерігаються в обох державах, Україні та Чехії.

«Ми патріотично налаштовані представники обох країн, розуміємо, що міграція трудових ресурсів – хоча і є об’єктивно зумовленим процесом, але несе в собі й негативні соціальні наслідки», – сказав Володимир Олійник. «Тому ми зацікавлені більш у взаємних інвестиціях та виробничій кооперації, чим в міграції робочої сили та кваліфікованих професіоналів», – наголосив Президент Полтавської ТПП Володимир Олійник. Таку ж думки підтримав і директор Кременчуцького відділення Полтавської ТПП Віктор Гинькут, навівши як приклад плідної співпраці з іноземними підприємцями, який є у Полтавської ТПП, діяльність представництва Провінції Ено (Королівство Бельгія) при Полтавській Торгово-промисловій палаті.

У розмові з представниками органів влади Плзеньського краю приймали участь також представники навчальних закладів міста Плзень та Плзеньского регіону. Професійний діалог про якість професійної освіти та взаємний обмін досвідом у підготовці кадрів підтримали представники Західно-Чеського Університету в Пльзені, Вищого професійного училища здоров’я, менеджменту та державного управления (приватний заклад) , Інтегрованої школи торгівлі, Вищого професійного електро-технічного училища В завершення діалогу директор Кременчуцького відділення Полтавської ТПП Віктор Гинькут запросив навчальні заклади Плзеньского краю до участі у черговій виставці "Освіта та кар'єра", що відбудеться цього року у Кременчуці 17-18 жовтня.

Важлива розмова про особливості підприємницької діяльності в Чехії відбулася під час зустрічі нашої делегації з підприємцями, представниками різних галузей підприємництва: приватної асоціації майстрів-облицювальників (Institut správné praxe ceramic tiles & stones), адвокатської фірми Řanda Havel Legal s.r.o., виробничих підприємств VIZA AUTO CZ, s.r.o. та Formy Tachov s.r.o., а також приватного підприємця Анатолія Пікуна (Ing. Anatolij Pikun). Полтавська область і Плзеньский край мають різні експортні можливості, але саме така бізнес-поїздка і зустріч представників торгово-промислових палат обох країн сприяла вивченню регіональних можливостей і встановленню прямих ділових контактів.

Безпосереднє спілкування представників бізнесу двох країн сприяє підтримці дружніх відносин між нашими країнами та розширює можливості ділового співробітництва.